Värdeskapande?
Kategori: Lean Produktion
Jag tycker om att tänka hela kedjan när jag pratar Lean (inte bara ren produktion). När jag pratar om genomloppstid menar jag alltså tiden genom den kompletta värdekedjan, från dörr till dörr. Oftast pratar man även om förädling av en produkt, inte en process. Jag kommer här att se på värdeflödet som förädling av en process som i sin tur resulterar i en produkt.
Genomloppstiden kan delas upp i två delar - värdeskapande och icke värdeskapande tid.
Den värdeskapande tiden är den tiden då vi förädlar processen (borrar, slipar, målar, lägger in en order osv) och höjer dess värde (och därmed även slutproduktens värde).
Den övriga tiden är icke värdeskapande tid, dvs. tid då produktens inte förädlas (den ligger i en pall och väntar, transporteras, lagras osv.). Denna tid vill kunden inte betala för och måste därför reduceras och i många fall även elimineras.
Den icke värdeskapande tiden kan också delas upp i två delar: Nödvändig pga. de förutsättningar som finns i nuläget samt rent slöseri. Rent slöseri är sådant som vi kan eliminera med enkla medel. Det nödvändiga slöseriet får man arbeta med på längre sikt och eliminera.
Den värdeskapande tiden brukar vara en bråkdel av den totala genomloppstiden.
Utifrån egna erfaranheter kan jag säga att det inte är ovanligt att den totala genomloppstiden är ca 130 dagar, medans den värdeskapande tiden endast är några sekunder (alltså övrig tid = icke värdeskapande tid)!
Alltså är det mycket viktigt att man inte börjar titta på den värdeskapande tiden (cykeltider i maskiner osv.) för att minska sin genomloppstid, utan att man ser till den icke värdeskapande och allt slöseri.